Na portalu diety.nfz.gov.pl został opublikowany nowy e-book „ŻYWIENIE W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO IBS – wyjaśnienia, porady, przepisy”.
Zespól jelita nadwrażliwego (ang. irritable bowel syndrome, IBS) jest to choroba młodych dorosłych – co drugi chory zgłasza pierwsze objawy IBS przed 35. rokiem życia. Szacuje się, że w Europie IBS może występować u ok. 7% dorosłych, zaś w Polsce – u ok. 13%. IBS nieco częściej jest rozpoznawany u kobiet.
Nawet 80% osób z zespołem jelita nadwrażliwego wiąże występowanie objawów tej choroby z dietą. Modyfikując odpowiednio styl życia i sposób żywienia można osiągnąć złagodzenie, a niekiedy nawet ustąpienie dolegliwości na dłuższy czas, a tym samym poprawić komfort codziennego życia i samopoczucie.
E-book terapeutyczny jest zamieszczony do bezpłatnego pobierania na Portalu Diety NFZ .
W części teoretycznej e-booka w zwięzły sposób przedstawiono podstawowe dane na temat choroby, jej rozpoznawania, leczenia oraz łagodzenia objawów. Zaprezentowano także informacje o strategiach żywieniowych, które mogą być pomocne w zespole jelita nadwrażliwego. W części praktycznej zaś znalazły się pomysły na potrawy, które mogą stanowić element żywienia osoby z IBS, a w połączeniu z wiedzą teoretyczną – mogą być źródłem inspiracji do komponowania własnych posiłków.