Zdrowy styl życia matki może zmniejszyć ryzyko ADHD u dziecka

Naukowcy brytyjscy sprawdzali, czy sposób odżywiania się kobiety w okresie ciąży ma związek z wystąpieniem zaburzeń zachowania i ADHD u potomstwa. I  nie mają już wątpliwości. Tłusta i bogata w cukier dieta ciężarnej może zwiększać ryzyko wystąpienia ADHD u dzieci, a niezdrowy styl życia kobiet w ciąży może rzutować nawet na prawnuki.

Eksperci z King’s College w Londynie oraz University of Bristol przeanalizowali dane zbierane w przeszłości w grupie brytyjskich dzieci urodzonych w latach 90. XX w. Porównywano grupę 83 dzieci, u których wcześnie wystąpiły i utrzymywały się zaburzenia zachowania, z grupą 81 dzieci, które nie sprawiały dużych problemów wychowawczych.

Statystyki brytyjskie wskazują, że ponad 40 proc. dzieci ze zdiagnozowanymi zaburzeniami zachowania cierpi też na ADHD. Obydwa schorzenia zostały również powiązane z bardzo podobnymi czynnikami ryzyka oddziałującymi w okresie prenatalnym, jak stresy, na które narażona była matka dziecka czy jej niedożywienie.

Naukowcy brytyjscy sprawdzali, czy sposób odżywiania się kobiety w okresie ciąży ma związek z wystąpieniem zaburzeń zachowania i ADHD u potomstwa. Dodatkowo przeanalizowali metylację genu kodującego insulinopodobny czynnik wzrostu 2 (IGF2), który jest zaangażowany w rozwój płodu, w tym rozwój jego mózgu, a zwłaszcza struktur zmienionych u dzieci z ADHD – tj. móżdżku i hipokampa.

Niezdrowy styl życia może wpływać nawet na prawnuki.

Proces metylacji, tj. przyłączania grup metylowych do DNA, jest jednym z mechanizmów tzw. modyfikacji epigenetycznych. Wprawdzie nie powoduje on zmiany sekwencji genów, ale prowadzi do ich wyciszenia i braku aktywności. W ten sposób metylacja może wpływać na wystąpienie różnych cech i predyspozycji u danej osoby.

Co ważne, na wzorzec metylacji wpływają różne czynniki środowiskowe, w tym styl życia (jak dieta, palenie papierosów i inne), a coraz więcej badań wskazuje, że jest on dziedziczony, czyli skutki stylu życia mogą być odczuwane przez kolejne pokolenia.

Najnowsze badanie wykazało, że u dzieci kobiet, które podczas ciąży jadły dużo żywności przetworzonej, bogatej w niezdrowe tłuszcze oraz cukier, gen IGF2 był zmetylowany już po przyjściu na świat.

Dieta ciężarnych kluczowa dla zdrowia potomstwa.

U dzieci, u których wcześnie wystąpiły zaburzenia zachowania, większa metylacja genu IGF2 wiązała się z wystąpieniem objawów ADHD w wieku 7-13 lat.

Zdaniem autorów pracy, po raz pierwszy udało się zaobserwować, że modyfikacje epigenetyczne mogą leżeć u podstaw zależności między niezdrową dietą matki, zaburzeniami zachowania u dziecka i wystąpieniem u niego ADHD. Co ciekawe, metylację genu IGF2 stwierdzano wcześniej u dzieci matek, które przeżyły głód w Holandii podczas II wojny światowej – przypominają badacze.

 

PAP