Zdrowy brzuch – jak o niego dbać?

 12 kwietnia wraz z dziennikiem „Rzeczpospolita” wystartowała 2. edycja kampanii edukacyjnej „Zdrowy Brzuch”, która dotyczy kwestii właściwego odżywiania oraz profilaktyki i leczenia chorób układu trawiennego.

Publikację otwiera wypowiedź prof. dr hab. n. med. Grażyny Rydzewskiej, Prezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii na temat powszechnych dolegliwości, z którymi spotykają się prawie wszyscy Polacy oraz głównych problemów w gastroenterologii. Na temat roli trimebutyny w leczeniu powszechnych dolegliwości można przeczytać w rozmowie z prof. dr hab. n. med. Barbarą Skrzydło-Radomańską, Członkiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii. Na temat porfirii, której jednym z najczęstszych objawów jest powtarzający się ból brzucha, którego nie da się przypisać żadnej innej jednostce chorobowej opowiada Dr n. med. Robert Wasilewski z Kliniki Zaburzeń Hemostazy i Chorób Wewnętrznych Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie.  O tym, dlaczego nie musimy przyzwyczajać się do dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz jakie metody diagnostyczne i terapie mogą nam pomóc rozwiązać problem dr n. med. Mirosławą Gałęcką z Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.  Natomiast, czym jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego dokładnie wyjaśnia Agnieszka Gołębiewska – Prezes Polskiego Towarzystwa Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita „J-elita”.

Ważnym tematem kampanii jest kwestia właściwego odżywiania. Nie powinniśmy dać się zwodzić pięknymi opakowani, ale przede wszystkim skupić naszą uwagę na składzie produktu. W tym obszarze wypowiada się Kasia Bosacka, prowadząca program „Wiem, co jem i wiem, co kupuję” w TVN Style. Wartościowych porad, jak tworzyć naszą dietę, aby nie była nudna, a dostarczała pełni składników odżywczych udziela Daria Ładocha, dziennikarka i coach żywieniowy. Warto również zapoznać się z artykułem Haliny Pilonis, na temat roli właściwego nawadniania dla naszego zdrowia i samopoczucia. Moda na dietę bez glutenu trwa w najlepsze. Tymczasem najnowsze badania sugerują, że to nie zawsze gluten może być odpowiedzialny za niekorzystne objawy związane ze spożyciem „zbóż glutenowych”. O tym czy zawsze powinniśmy winić gluten Małgorzata Desmond, dietetyk, Przewodniczącą Rady Naukowej Fundacji WIEMY CO JEMY Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia.

Publikacja dostępna jest w wersji online:  http://dbajozdrowie.info/wpcontent/uploads/2017/04/Zdrowy-Brzuch_kwiecien-2017.pdf