Posiłki bardzo ważne w walce z chorobą

Ruszyła ogólnopolska kampania edukacyjna „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.

Prawie co piąta osoba z nowotworem nie umiera z powodu choroby, lecz z niedożywienia –informuje chirurg onkolog dr hab. Stanisław Kłęk. Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu  uważa, że wciąż nie w pełni docenia się w polskiej służbie zdrowia właściwego odżywiania chorego. Tymczasem od tego zależą zarówno jego dobre samopoczucie, jak i wyniki leczenia.

Specjalista powołuje się na dane opublikowane w raporcie “Nutritional support of the cancer patient: issues and dilemmas. Critical Reviews in Oncology/Hematology”. Wynika z niego, że najczęściej niedożywieni są pacjenci z nowotworami górnego odcinka przewodu pokarmowego. W przypadku raka trzustki – stwierdza raport – niedożywionych może być nawet 80-85 proc. chorych, wśród pacjentów cierpiących na raka żołądka – 65-85 proc., a na raka przełyku – 60-80 proc. Dla porównania, w przypadku nowotworów urologicznych i ginekologicznych niedożywienie dotyczy 10-15 proc. pacjentów.

Prezes Polskiej Koalicji Pacjentów Onkologicznych Szymon Chrostowski zwraca uwagę, że wciąż pokutuje wiele mitów dotyczących odżywiania się przez chorych na nowotwory. Wielu z nich jest przekonanych, że brak apetytu w chorobie nowotworowej jest normalny, niektórzy nadal sądzą, że „białko żywi raka” albo, że „raka można zagłodzić”.

„To bzdury, których nie można powtarzać. Brak apetytu to jedno z działań niepożądanych leczenia, a chory, który nie je, po prostu wyniszcza swój organizm. W trakcie choroby zapotrzebowanie białkowo-energetyczne organizmu jest wyższe. Przykładowo, wzrost zapotrzebowania na białko może być nawet dwukrotnie większe” – podkreśla Chrostowski.

Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu rekomenduje hiperkaloryczne i wysokobiałkowe doustne specjalistyczne preparaty odżywcze, które w niewielkiej objętości dostarczają skoncentrowaną ilość kalorii i wartości odżywczych. W razie potrzeby odpowiednie ilości energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody można dostarczać drogą dojelitową lub pozajelitową.

Do żywienia medycznego kwalifikują się pacjenci, którzy na skutek choroby utracili co najmniej 10 proc. masy ciała w ciągu 3–6 miesięcy przed rozpoczęciem leczenia. A także ci, którzy od ponad 10 dni spożywają mniej niż 60 proc. dziennej zalecanej normy żywieniowej. Na potrzeby kampanii powstała strona www.posilkiwchorobie.pl .

 

PAP