Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaise, yakitori z kurczaka – kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń?
O ile kuchnia dla diabetyków jest coraz bardziej zróżnicowana, o tyle cały czas trudno się w niej inspirować się przepisami z całego świata. W książce Doroty Drozd „Kuchnia Świata dla Diabetyków” można znaleźć blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej.
Wszystkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki i desery zostały tak skomponowane, aby niższa zawartość węglowodanów odpowiadała dietetycznym wyznacznikom dla diabetyków.
Do każdego dania wyliczono:
- indeks glikemiczny,
- wymienniki węglowodanowe,
- wymienniki białkowo-tłuszczowe
- liczbę kalorii.
Teraz gotowanie dla diabetyków stanie nie tylko zdrowe, ale także światowe.
„Kuchnia Świata dla diabetyków” (Wydawnictwo RM) już w księgarniach.