Japończycy są najdłużej żyjącym narodem na świecie. Najwięcej stulatków żyje właśnie na japońskiej wyspie Okinawa. Jej mieszkańcy bardzo rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne tj. choroby układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę, nowotwory, a jednym z czynników wpływających na tak znakomite parametry zdrowotne jest dieta, której sekretny składnik odkryli polscy naukowcy.
Początkowo naukowcy dopatrywali się przyczyn tak dobrej kondycji Japończyków w genach, jednak najnowsze analizy wskazują, że to jednak styl życia i tradycyjna dieta odgrywają znaczącą rolę w zachowaniu ich długowieczności. Jednym z istotnych składników japońskiej diety są bogate w składniki mineralne i witaminy wodorosty Wakame, Kombu i obfitująca w polifenole, proteiny i aminokwasy zielona herbata.
Jak się okazuje te produkty są też najbogatszym źródłem cząsteczki 1-MNA – odkrytej przez polskich naukowców, która daje nadzieję na walkę z procesami starzenia się organizmu. Problem w tym, że ilość 1-MNA w spożywanych przez nas produktach spożywczych jest znikoma, a bogate w 1-MNA produkty (algi i zielona herbata), są w naszej szerokości geograficznej spożywane raczej rzadko.
1-MNA (1-metylonikotymnamid) to związek pochodzenia naturalnego, fizjologicznie obecny w organizmie człowieka. Substancja powstaje w wyniku metabolizmu witaminy B3 (zwanej też witaminą PP) i występuje głównie w wątrobie, a w mniejszych ilościach także w nerkach, płucach, sercu i mózgu. Wraz z wiekiem spada zdolność naszego organizmu do przemiany witaminy B3. Do tej pory naukowcy nie zwracali specjalnej uwagi na 1-MNA. Postrzegano go jako nieaktywny biologicznie biomarker.
Jednak kilkunastoletnie badania prowadzone w wielu ośrodkach na świecie wykazały, że związek 1-MNA wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ma bezpośredni wpływ na pracę komórek śródbłonka naczyniowego i stymuluje do produkcji prostacykliny, która przeciwdziała zakrzepom i miażdżycy.
Najbogatszym źródłem 1-MNA są algi Wakame (niskokaloryczne, bogate w składniki mineralne, witaminy) i liście zielonej herbaty (obfitujące w polifenole, proteiny, aminokwasy). Oba produkty, wraz z warzywami, brązowym ryżem, owocami morza, rybami, stanowią trzon tradycyjnej diety Japończyków, których długość życia nie ma sobie równych na świecie. Najwięcej stulatków (w przeliczeniu na mieszkańców) mieszka na wyspie Okinawa. Ludzie tam żyjący rzadko zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę czy nowotwory, mają też znacznie niższy poziom wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się komórek. Nie przejadają się podczas posiłków (zasada „Hara hachi bu” – „brzuch pełen w 80 proc.”), co przyspiesza proces trawienia, a tym samym zapobiega utlenianiu się komórek. Oprócz tego prowadzą aktywny i spokojny tryb życia do późnej starości. To najlepsza profilaktyka chorób serca.