Czekolada dobra dla serca.

Dobre wieści od dietetyków w Światowym Dniu Czekolady.

Ona nie tylko poprawia nastrój, ale ma też korzystny wpływ na nasze zdrowie. Spożywana regularnie, ale w niewielkich ilościach, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów mózgu.

Dietetyk doktor Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia wyjaśnia, że najzdrowsza jest gorzka, ciemna czekolada. Im więcej zawiera  kakao, tym więcej korzystnych związków polifenolowych, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Czekolada jest też  bogata w magnez, który potrzebny jest między innymi do prawidłowego funkcjonowania mięśni i kości oraz układu nerwowego.

Ekspert ostrzega jednak przed przedawkowaniem –  czekolada jest kaloryczna, stugramowa tabliczka czekolady zawiera około 550 kalorii.  Aby je spalić trzeba biegać półtorej godziny. Niektórzy producenci na etykietach informują, że dzienna porcja – to 3-5 kostek gorzkiej czekolady. Na taką przyjemność można sobie pozwolić 3 razy w tygodniu.

 

IAR