Dobre wieści od dietetyków w Światowym Dniu Czekolady.
Ona nie tylko poprawia nastrój, ale ma też korzystny wpływ na nasze zdrowie. Spożywana regularnie, ale w niewielkich ilościach, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów mózgu.
Dietetyk doktor Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia wyjaśnia, że najzdrowsza jest gorzka, ciemna czekolada. Im więcej zawiera kakao, tym więcej korzystnych związków polifenolowych, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Czekolada jest też bogata w magnez, który potrzebny jest między innymi do prawidłowego funkcjonowania mięśni i kości oraz układu nerwowego.
Ekspert ostrzega jednak przed przedawkowaniem – czekolada jest kaloryczna, stugramowa tabliczka czekolady zawiera około 550 kalorii. Aby je spalić trzeba biegać półtorej godziny. Niektórzy producenci na etykietach informują, że dzienna porcja – to 3-5 kostek gorzkiej czekolady. Na taką przyjemność można sobie pozwolić 3 razy w tygodniu.
IAR